Dejte svým portrétům hollywoodský kontrast

Filmové záběry jsou v posledních letech velice zajímavě upraveny, což je vidět zejména u válečných filmů, jako například Zachraňte vojína Ryana, FURY, nebo u seriálu Bratrstvo neohrožených. Kontrast a desaturace dodávají atmosféru celému filmu. Jak se dá podobná úprava nanést i na fotografie, si ukážeme v následujícím článku.

V minulém článku jsme vám ukázali, jak se dají vytvořit různá prolnutí černobílých fotografii s využitím barevných kanálů. Dnes vám ukážeme, jak konkrétně využít tuto metodu a dodat fotografii zajímavý kontrast.

Základem je kvalitní fotografie s kvalitním světlem

Pokud chcete mít kvalitní materiál na úpravu, je potřeba dodržet všechna světelná pravidla. Díky této úpravě se totiž chyby ve fotografii ještě více zvýrazní, což určitě není účelem jakékoliv úpravy. Také doporučujeme, aby vstupní data byla v co nejvyšší kvalitě – 16 bit tiff obrázek je dobrou volbou.

Vlastní postup

Úprava, kterou si v tomto článku ukážeme, není předpisová. Proto si můžete vyzkoušet různé varianty prolnutí a najít si tak „svoji“ úpravu.

Vstupní obrázek, se kterým budeme pracovat (fotografie je už převedená z RAWu.)

Vstupní obrázek, se kterým budeme pracovat (fotografie je už převedená z RAWu.)

Při úpravě budeme pracovat s modrým, červeným a zeleným kanálem a s režimy prolnutí vrstev, konkrétně s režimy Násobit, Měkké světlo a světlost. O tom, k čemu tyto kanály a režimy slouží, se dočtete v tomto článku.

Jako první využijete nejzajímavější kanál, a to modrý. Kanál prolněte pomocí režimu Světlost. Díky tomu se ve fotografii projasní stíny. Režim je celkem silný, proto sílu prolnutí používejte maximálně na 10 procent.

odstiny šedi

Fotografie po aplikaci úpravy.jpg

Fotografie po aplikaci úpravy.

Ztracený kontrast

Dalším krokem je prolnutí modrého kanálu přes režim Měkké světlo. Díky tomuto režim fotografie dostane ztracený kontrast. Režim používejte s citem, asi s 20-30procentní silou efektu.

Na fotografii se jemně zvýšil kontrast.jpg

Na fotografii se jemně zvýšil kontrast.

V následujícím kroku budeme naposledy pracovat s modrým kanálem. Kanál prolneme pomocí režimu Násobit. Fotografie se hodně ztmaví a získá hnědavý nádech. Násobit je velmi silný efekt, proto sílu zmenšete na cca 20 procent.

Fotografie se může zdát tmavá, ještě to však není konec.jpg

Fotografie se může zdát tmavá, ještě to však není konec.

Zesvětlení pleti

Začínáme pracovat s červeným kanálem. Červený kanál výrazně zesvětlí pleť, takže tvář bude světlejší. Prolneme jej proto přes režim Měkké světlo.

Tvář a bunda je světlejší, vše ostatní se ztmavilo.jpg

Tvář a bunda je světlejší, vše ostatní se ztmavilo.

Znovu použijeme červený kanál. Tentokrát přes režim Násobit. Díky němu je tvář a bunda téměř netknutá a všechno ostatní je tmavší.

Fotografie je již téměř hotová.jpg

Fotografie je již téměř hotová.

Na závěr přichází doladění kontrastu pomocí zeleného kanálu. Ten je totiž nejméně výrazný. Proto jej překryjeme pomocí režimu Měkké světlo a kontrast doladíme. Bude stačit 20 až 30 procent.

Mekke svetlo-zelena

Na závěr dodáme jiskru oku

Jelikož oko fotografované postavy bylo příliš tmavé, v závěrečné úpravě jsme mu dodali jiskru. Fotografie je díky tomu ještě lepší a atraktivnější.

Podobné postupy si můžete sami vyzkoušet a tím si najít svůj osvědčený postup na úpravu fotografií. Pamatujte však na to, že méně je více. Při úpravách to platí dvojnásob. Navíc tato metoda se spíše hodí na „drsnější“ typy fotografií. Nepoužívejte ji na fotografie dětí nebo těhotných žen.

Fotografie před a po úpravě si můžete prohlédnout kliknutím na bod se šipkami a tažením myší:

Poslední aktualizace 6. května 2015

43 0
Děkujeme! Nasdílejte prosím článek dál, ať se o něm dozví další lidé.

Autor: Majo Eliáš

Fotografii se věnuji od roku 2004. Když jsem začínal, tak jsem fotografoval téměř vše. Později se moje tvorba vykrystalizovala a zabýval jsem se téměř výhradně fotografováním lidí. Momentálně se věnuji hlavně módní a reklamní fotografii. Více mých fotografií naleznete na stránkách www.majoelias.sk.

Číst všechny články.

Komentáře