Vylepšený Export: rychlejší, chytřejší a zvládne více úkolů najednou

Práce s fotkami zpravidla zahrnuje import, třídění, úpravu a export, tedy uložení hotových fotografií. Uložit upravené fotky ale není zdaleka to jediné, co vylepšený Export umí. Má široké využití i v přípravě náhledů, přejmenování ukládaných fotek a ukládání online. A dokonce bez problémů zvládne i všechno najednou. Seznamte se s jednou z novinek podzimní aktualizace Zoner Photo Studia X.

Exportovat fotku znamená, že z původního souboru vytvoříte soubor jiný, uložíte ho a ten původní zůstane zachován. To je zásadní rozdíl oproti klasickému uložení, kterým původní soubor přepíšete. Export se používá nejčastěji při úpravě RAW, protože do RAWu úpravy ani ukládat nelze. To ale není jediné využití Exportu. Pojďme si projít různé možnosti a nastavení. 

Využijte více exportů najednou

Ikonu pro Export (Ctrl+Shift+X) najdete v Zoner Photo Studiu v modulech SprávceVyvolat. Export můžete použít jak na jednu fotku, tak i na celou sérii. Stačí fotky označit a kliknout na zelené tlačítko Export v pravém panelu.

Vylepšený Export - export

Klikněte na Export ve Správci nebo Vyvolat.

Zobrazí se okno, kde v první části máte několik praktických uložených nastavení. Po kliknutí na ikonu Exportovat více nastavení současně můžete pomocí zaškrtávacích políček zvolit více exportů najednou. Například fotky uložit v plném rozlišení a zároveň zmenšené velikosti pro sdílení na webu.

Vylepšený Export - současně

Vyberte jedno nebo více uložených nastavení najednou.

Tato uložená nastavení najdete také v pravém panelu po kliknutí na šipku u Exportu. Pokud máte nastavení Exportu, která používáte často, zjednoduší vám to práci. 

Vylepšený Export - panel

Uložená nastavení najdete v pravém panelu.

Zejména při používání více exportů najednou se vám může snadno stát, že spustíte operace, které nejdou dohromady. Například export více fotek se stejným názvem do jedné složky nebo pokud chybí vstupní soubory. V těchto případech vám hned na začátku exportování vyskočí upozornění. Nestane se vám tedy, že spustíte export a po pár hodinách přijdete a uvidíte chybu, která vyskočila někdy v polovině procesu. 

Zvolte, kam se fotky uloží 

A teď už k samotným možnostem nastavení. Nejdříve zvolte umístění, kam chcete fotky uložit. Záleží, to na vás, ale je praktické držet se nějakého systému. Pohodlné je třeba uložit hotové JPGy do stejné složky jako původní RAWy a umístit je do podsložky. Je přehledné, když dáte složce název podle jména presetu exportu. Pak zde u více exportů budete mít podsložky jako JPEG – Archivační kvalita, JPEG – Zmenšeno pro web a podobně. 

Vylepšený Export - umístění

Zvolte umístění.

Fotky ale nemusíte exportovat jen na pevný disk. Zvolte Uložit do: Zadané složky, klikněte na ikonu složky a vyberte třeba i Zoner Photo Cloud nebo některé album z vaší galerie Zonerama

Vylepšený Export - Zonerama

Uložte fotky rovnou na Zoner Photo Cloud nebo Zoneramu.

Nastavte hromadné přejmenování

Dalším krokem je přejmenování. Opět je dobré, když budete mít svůj systém. Já například fotky v plném rozlišení pojmenovávám jako datum + jméno souboru. Náhledy pro klienta nechávám bez přejmenování, aby se nestalo, že fotka přijde o název, podle kterého můžu dohledat RAW. 

Možnosti jsou velmi široké a pokud rozkliknete Formátovací řetězec…, můžete si vytvořit svůj vlastní název třeba na základě dat z EXIFu, vlastního textu a spousty dalších věcí. 

Vylepšený Export - přejmenování

Přejmenujte soubory.

Zvolte ten správný formát

Nejdříve vyberte, co vlastně chcete exportovat. Většinou použijete první volbu Plná kvalita včetně úprav Vyvolat. To znamená, že se fotky vyexportují tak, jak je máte upravené a v plné kvalitě. 

Někdy se můžou hodit i ostatní možnosti. Například volba JPEG uložený v RAW (embedded). Tato volba využívá jako zdroj exportu malé náhledy, které má každý RAW v sobě. Toto uložení je tedy velmi rychlé i v případě, že chcete exportovat náhledy z tisícovek souborů. Hodí se skvěle třeba pro export malých náhledů pro klienta k výběru. 

Vylepšený Export - zdroj

Upravte expoziční nástroje.

Pokud jde o samotný formát, tak nejpoužívanější a nejpraktičtější je JPG. Občas se mohou hodit i ostatní. PNG na obrázky s průhledností, TIFF na velkoformátový nejkvalitnější tisk a podobně. 

Kvalitu JPG volte podle použití. Při nastavení 95 v podstatě nedochází k viditelné ztrátě kvality. Například kolem hodnoty 50 už ale výrazně ušetříte místo při vytváření malých náhledů velkého množství fotek, kdy nezáleží na jejich kvalitě. 

Vylepšený Export - formát

Zvolte formát výsledných fotek.

Nastavte rozlišení

Rozměry výsledných fotek záleží na jejich použití. Na JPG pro archivaci rozlišení neměňte, pro Facebook se používá 2048 px na delší straně. Pro malé náhledy klientům k výběru stačí většinou 1024 px na delší straně. 

Vylepšený Export - rozlišení

Nastavte výsledné rozlišení.

S rozlišením souvisí i doostření. Například u exportu do menšího rozlišení pro Facebook a podobně, je dobré fotky doostřit. Pro sdílení volte doostření Pro obrazovku, u fotek pro tisk vyberte Pro tiskárnu

Ovládněte metadata

Odstranění metadat dává smysl v případě, že nechcete, aby ostatní měli informace o tom, jak jste fotky pořídili. Které údaje v EXIF necháte uložené, je jenom na vás. Někdo také metadata odstraňuje kvůli šetření pár kB na každé fotce. 

Vylepšený Export - metadata

Zvolte, jaká metadata odstranit.

Klikněte na Exportovat a můžete nechat ZPS pracovat

Když export potvrdíte, před jeho spuštěním vám vyskočí upozornění, kdyby něco nebylo v pořádku. Pokud tedy uvidíte, že export běží, můžete si bez obav jít třeba uvařit kávu. Stáhněte si Zoner Photo Studio X na 30 dní zdarma a zjistěte, jak vám vylepšený Export ulehčí práci. 

Poslední aktualizace 18. září 2019

5 0
Děkujeme! Nasdílejte prosím článek dál, ať se o něm dozví další lidé.

Autor: Matěj Liška

Aktuálně jsem fotograf na volné noze. Převážně fotím svatby, maturitní tabla a plesy a dělám fotokurzy. Vyhledávám protisvětlo, kratší ohniskové vzdálenosti a fascinuje mě rybí oko. Mám rád svůj Nikon, kytaru a kebab. Fotky najdete na mém webu nebo na Facebooku.

Číst všechny články.

Komentáře