Kompozice pod drobnohledem
![](https://www.milujemefotografii.cz/wp-content/uploads/2022/08/kompozice-pod-drobnohledem_titulka.jpg)
Kompozice je základ celé fotografie. Podle ní se posuzuje, jestli je fotka kvalitní nebo ne. A také ukazuje, jestli jste dobrý fotograf nebo ne. Někdo má na komponování obrazu talent, ale většina lidí se to musí naučit. Začněte věnovat větší pozornost – třeba tím, že si přečtete tipy v tomto článku. Vaše snímky pak budou kvalitnější.
Kompozice jako taková není jen ve fotografii, ale je všude, kde je obrazový záznam. Může se jednat o malbu nebo o videozáznam.
Nás však zajímá kompozice ve fotografii. A v tomto článku se podíváme na nejpoužívanější pravidla kompozice a její typy.
Zlatý řez a pravidlo třetin
Zlatý řez je pravidlo, které představuje přibližné dělení snímku na třetiny. Toto pravidlo vlastně existuje od doby, co je svět světem. Dokonce i příroda vytvarovala některé živočichy podle zlatého řezu – třeba schránky korýšů. Zlatý řez je podložen i matematicky, jak ukazuje obrázek níže.
![](https://www.milujemefotografii.cz/wp-content/uploads/2022/08/zlaty-rez.jpg)
Následující fotografie demonstrují pravidlo zlatého řezu. Na každé z těchto fotografií je v jednom z průniků přímek hlavní objekt fotografie neboli střed zájmu.
![](https://www.milujemefotografii.cz/wp-content/uploads/2022/08/zlaty-rez2.jpg)
![](https://www.milujemefotografii.cz/wp-content/uploads/2022/08/zlaty-rez1-e1663228279537.jpg)
Linie v třetinách
Pravidlo třetin se využívá hlavně v krajinářské fotografii. Obraz je rozdělený vodorovně na třetiny – ať už na výšku nebo na šířku. Ve spodní třetině bývá popředí, ve střední objekt zájmu, a ve vrchní třetině bývá obvykle pozadí krajiny.
Díky takové kompozici má fotografie krajiny potřebnou hloubku. Tedy za předpokladu, že je použitý širokoúhlý objektiv – teleobjektiv totiž fotografii takzvaně zploští, což můžete vidět na fotografii krajiny zachycené teleobjektivem.
![](https://www.milujemefotografii.cz/wp-content/uploads/2022/08/krajina2-e1663228181970.jpg)
![](https://www.milujemefotografii.cz/wp-content/uploads/2022/08/krajina1-e1663228210597.jpg)
Diagonály
Dalším kompozičním prvkem jsou diagonály a přirozeně zbíhající se linie, které můžete použít ve prospěch fotografie. Typickým příkladem takovýchto diagonál jsou cesty, chodníky, koleje, nebo střechy budov. Stačí jen je nasměřovat tak, aby „ukazovaly“ k hlavnímu motivu fotografie. Dodá to pak fotografii větší hloubku.
![](https://www.milujemefotografii.cz/wp-content/uploads/2022/08/foto_diagonala1.jpg)
![](https://www.milujemefotografii.cz/wp-content/uploads/2022/08/foto_diagonala2.jpg)
Sbíhající se diagonály pro větší dynamiku
Velmi zajímavou kompoziční metodou jsou sbíhající se diagonály. Obvykle je najdete na rozích budov nebo také tehdy, když linie vytvářejí trojúhelník.
![](https://www.milujemefotografii.cz/wp-content/uploads/2022/08/foto_dinamicka_diagonala.jpg)
Rámování
Využití přirozených rámů v prostředí je velice zajímavý kompoziční prvek, který se dá použít jako „fotografie ve fotografii“. Dávejte si však pozor na to, abyste měli v ideálním případě správně obě kompozice, tedy jak celkovou kompozici ve fotografii, tak kompozici objektu v „rámování“.
Zářivým příkladem jsou okna budov nebo dopravních prostředků, v nichž lidé sedí a dívají se směrem ven.
![](https://www.milujemefotografii.cz/wp-content/uploads/2022/08/oramovani1.jpg)
![](https://www.milujemefotografii.cz/wp-content/uploads/2022/08/oramovani2.jpg)
Pokračování příště
Při komponování fotografií tedy myslete na pravidlo třetin a skládejte prvky fotografie podle zlatého řezu. Zajímavým prvkem fotografie mohou být i diagonály nebo rámování. Ale to není všechno, další tipy a triky si ukážeme v dalších článcích.
Karel Endler
Obávám se, že třetiny jsou přílišné zjednodušení zlatého řezu. Ve skutečnosti má být poměr kratšího úseku k delšímu stejný, jako poměr delšího k celku. Což vychází zhruba 62:38. Ono se zdá, že 38 a 33 je skoro totéž, ale není. Stačí se podívat na prezentovanou krásnou horolezkyni – prostor vlevo je opravdu přebytečný.
Když budete komponovat v poměru 3:2, budete zlatému řezu blíž, než doporučovaných 2:1. A nejlepší je trefit se někam mezi to.
ZONER TÝM
Zdravíme Vás, Karle,
děkujeme za toto doplnění. Kdybyste měl zájem o psaní článku pro náš magazín milujemefotografii.cz a její zahraniční mutace, dějte vědět. Těší nás, když jsou naši čtenáři zapálení pro téma fotografování a chtějí se o své zkušenosti podělit.
Přejeme Vám mnoho krásných komponovaných snímků:-)
Eva | Redakce milujemefotografii.cz
Ján Horváth
Vďaka Vám za tieto skvelé návody, články a poučné videá. Ja som už síce dôchodca, ale fotografovanie je môj veľký koníček už roky a venujem sa mu aj na Univerzite tretieho veku, kde často poslucháčov odkazujem na stránku Milujeme fotografii“. Budem sa tešiť na ďalšie články.