Rozhovor: Vařit a fotit? Práce snů! Libuje si fotografka, kulinářka a blogerka Svatava Vašková

Svatava Vašková je blogerka a fotografka, která se zabývá především focením jídla. Je také ambasadorkou Zoner Photo Studia a autorkou čtyř knih o vaření. Její recepty najdete i na jejím blogu Coolinářka. Dobré jídlo a krásné fotky nás rozhodně nenechávají chladnými, proto jsme Svatavu trochu vyzpovídali. Zeptali jsme se jí, jak se k blogování dostala a také nám prozradila, jak nejraději upravuje své fotky.

Jméno: Svatava „Coolinářka“ Vašková

Portfolio: www.coolinarka.cz

Kdo jsem: foodblogerka a foodfotografka

Co fotím: jídlo, zátiší, produkty

Spousta našich čtenářů už vás jistě zná, ale můžete se krátce představit těm ostatním?

Jmenuji se Svatava Vašková a bloguji pod značkou Coolinářka. Jak už název napovídá, bloguji o jídle a receptech a své výtvory zároveň sama fotím. Začala jsem před téměř šesti lety a postupně se můj koníček stal i profesí.

Fotografka, kulinářka a blogerka Svatava Vašková: Vařit a fotit? Práce snů!

Nemůžu si pomoct, ale vždycky když vidím ta nádherná jídla na vašich fotkách, dostanu na ně opravdu velkou chuť. Máte nějaký osvědčený trik, jak tohoto efektu dosáhnout?

Tak to mě moc těší, to jsem chtěla. Myslím, že fígl je v autentičnosti, nepoužívám žádná umělá barviva, ledy, lesky a podobně. Navíc fotím při přirozeném světle a opravdu, to co je na fotce, je vždycky náš oběd nebo večeře.

Fotografka, kulinářka a blogerka Svatava Vašková: Vařit a fotit? Práce snů!

Dnes platíte za ikonu českého food-blogování. Jaké ale byly vaše začátky? Jak vás vlastně napadlo psát blog?

Jak už jsem zmínila výše, blogování a fotografování jídla bylo ze začátku jen koníčkem na mateřské dovolené, vždycky jsem ráda vařila a jedla, rozhodla jsem se zkusit se o své recepty podělit s ostatními. Protože jsem sama ráda četla blogy svých kolegyň, nejen o jídle. To, že se to celkem záhy stane mojí prací, považuji za malý zázrak. Měla jsem velké štěstí, že mi už v prvním roce blogování přišla nabídka od nakladatelství Fragment vydat vlastní kuchařku. Teď už mám na kontě knížky čtyři.

Blogování a fotografování jídla bylo nejdříve jen koníčkem, teď už mám na kontě čtyři knížky.

Co bylo vaší láskou dřív? Vaření, nebo focení?

Určitě vaření. K focení jsem se dostala jako úplný začátečník až při blogování. A musím se přiznat, že doteď se do jiných žánrů fotografie nepouštím. Fotím jen to, co se nehýbe.

Fotografka, kulinářka a blogerka Svatava Vašková: Vařit a fotit? Práce snů!

Při úpravách svých fotek používáte Zoner Photo Studio. V čem konkrétně vám práci nejvíc ulehčuje?

Se Zonerem jsem začínala a protože mi maximálně vyhovuje, neměla jsem potřebu fotoeditor měnit. Baví mě široké spektrum funkcí, intuitivní ovládání, čeština i pořizovací cena.

Máte v ZPS nějakou typickou nebo oblíbenou úpravu, kterou používáte často?

Baví mě posun barev. Často je třeba pracovat na fotce jen s jednou určitou barvou či odstínem a velmi jemně ho měnit. A tato funkce mě nikdy nezklamala. U svého oblíbeného žánru mood photo také často používám přechodové filtry.

Fotografka, kulinářka a blogerka Svatava Vašková: Vařit a fotit? Práce snů!

Na kontě máte několik kuchařek, chystáte nějakou další?

Jak už jsem zmínila dříve, Fragment už mi vydal čtyři knížky. U té poslední, Krásné Vánoce, jsem spolupracovala s dalšími blogerkami a byla takovým mozkem celého projektu a zároveň jsem si splnila sen o výpravné luxusní publikaci o Vánocích. Jsem moc ráda, že se stala během dvou měsíců bestsellerem. Jestli vše dopadne, tak na podzim přichystáme s vydavatelstvím další titul, ale o tom s dovolením ještě nebudu mluvit.

Fotografka, kulinářka a blogerka Svatava Vašková: Vařit a fotit? Práce snů!

Vaše fotky drží jednotný styl. Upravujete každou zvlášť, nebo máte nějaké oblíbené presety, které na fotky aplikujete a pak doladíte celek?

Presety nepoužívám, to se u tohoto žánru, kde je třeba co nejvíc zachovat barevnou věrnost fotky (respektive jídla) a neladit ji do žádných tónů, nedá. Navíc na každé fotce dělám dílčí úpravy s pomocí  Výběrů, kdy pracuji zvlášť na samotné porci a pak na zbytku fotky.

Máte nějaké vzory? Oblíbené fotografy nebo foodblogery?

Zejména na Slovensku je opravdu hodně talentovaných foodfotografek – Stvory z kuchyně, Dottka nebo The Story of a Cake.

Fotografka, kulinářka a blogerka Svatava Vašková: Vařit a fotit? Práce snů!

Z vašich fotek je cítit velká láska k řemeslu – kuchařskému i fotografickému. Míváte ale přesto někdy slabší chvilky, kdy byste nejraději úplně změnila zaměření?

Spíš mě občas přemáhá lenost a chtěla bych uvařit jen tak, bez nutnosti jídlo pak vyfotit. Ale na druhou stranu jsem ráda, že téměř všechno, co teď vařím, je zároveň pro klienty a tím pádem honorované, vždyť to je práce snů.

Občas bych chtěla něco uvařit jen tak, bez nutnosti jídlo pak vyfotit.

Dosáhla jste ve svém oboru nějaké osobní mety? Něčeho, na co jste zatím nejvíce hrdá? Pochlubte se.

Jsem opravdu hrdá na své knížky, mám na ně krásné ohlasy a jsem ráda, že jsem vydavatelství ani své čtenáře nezklamala. Co se týče fotografických úspěchů, jsem pyšná na 1. místo v soutěži Rok s Megapixelem (v kategorii foodfotografie) a nedávno na 1. místo v anketě o nejhezčí fotku instagramu, kterou pořádalo Vyvolej.to.

Hřešíte někdy v jídle? Dopřejete si občas třeba i fast food nebo nějakou „šmakuládu“?

Samozřejmě, i foodblogerky mají svá guilty pleasures!

Fotografka, kulinářka a blogerka Svatava Vašková: Vařit a fotit? Práce snů!

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.

AutorJaroslav Krézek

Baví mě digitální i analogová fotka, barevná i černobílá. Občas mě s foťákem můžete potkat na koncertě nebo festivalu, ale plastový kompakt na kinofilm mám u sebe skoro pořád. Moje fotky najdete třeba na mém instagramu https://www.jardafoti.cz/.

Komentáře (0)

Zatím zde není žádný komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *