Časosběrné Brno

Timelapse a hyperlapse videa zaberou neuvěřitelně mnoho práce, ale jsou efektní a uvidíte díky nim svět tak, jak se vám málokdy poštěstí. Taková videa tvoří EMproduction, jejichž video z Česka jste mohli vidět vloni. Jejich letošní dílo je speciálně o Brně a nás zajímalo, jak takové video vlastně vzniká, a to nejen proto, že ke značné části přispěl i program Zoner Photo Studio. Zeptali jsme se tvůrce videí Michala Matušky.

Věnujete se časosběrným videím profesionálně nebo je to spíš váš koníček?

Když jsem na začátku roku 2012 s časosběrnými videi začínal, byl pouhý koníček, kterému jsem ale úplně propadl. Dneska mám to štěstí, že mě můj koníček i živí. Za dva a půl roku, co tvořím timelapse videa, jsem nafotil přes 500 tisíc fotek.

Je jasné, že výroba několika minut takového videa zabere spoustu času a energie. Navíc, když je vidět, že obsahuje snímky z několika ročních období. Jak dlouho jste pracoval na videu o Brně?

Video vznikalo průběžně od srpna 2014 do února 2015. Časosběry jsou velmi náročné nejen na čas, ale taky na počasí. Ideální je polojasno s pěknými nadýchanými mraky. Takových dnů je hlavně v zimě málo, takže se snažím každý využít na maximum. Dá se říct, že počasí v podstatě ovlivňuje můj život, často musím měnit plány z minuty na minutu, protože oblačnost se velmi špatně předpovídá a rychle se mění. Kolikrát se stane, že vyrazím za ideálního počasí fotit a než přijedu na místo, zatáhne se, anebo naopak zcela vyčasí, což je pro timelapse taky špatně.

Michal Matuška

Michal Matuška

Tvořil jste video sám nebo máte kolem sebe nějaký tým lidí?

Žádný tým nemám, focení i zpracování dělám sám. S administrací všech věcí okolo mi pomáhá manželka.

Fotografujete i jiné věci než fotografie pro časosběrná videa?

Ne, vedle timelapse se profesně věnuju videoprodukci.

Ve videích kombinujete metody timelapse a hyperlapse. Používáte nějaké speciální fotografické techniky a vybavení nebo si vystačíte s fotoaparátem a stativem?

Na timelapse používám speciální motorizovaný slider a motorizovanou otočnou hlavu. Na hyperlapse si vystačím se stativem, který ručně posouvám.

Timelapse videa jsou časosběrná videa složená z mnoha fotografií snímaných ve vybraném intervalu. Můžete tak v krátkém čase zobrazit například klíčící rostlinu, pohyb mraků nebo jakoukoliv obvykle hůře pozorovatelnou změnu, která zkrátka trvá dlouho.

Snímky pro hyperlapse videa jsou pořizovány s využitím většího pohybu fotoaparátu. Zjednodušeně se dá také říct, že hyperlapse je pohybující se timelapse.

 

Při zpracování snímků pro videa používáte také software pro úpravu fotek Zoner Photo Studio. Co přesně na fotkách pomocí programu opravujete?

Zoner Photo Studio používám hlavně pro hromadné úpravy, jako je lehké doostření, vyvážení bílé, různé filtry, úprava expozice a tak dále. A také pro retuš špinavého čipu. 

[quote text_size=“small“]

Video se skládá ze 107 záběrů a 41 001 fotek.

[/quote]

Stává se vám při vytváření timelapse často, že musíte záběry opakovat?

Ano, bohužel se to stává. Při ručním posouvání stativu si musím pečlivě počítat jednotlivé fotky a soustředit se, abych stativ posouval v pravidelných intervalech a stále stejných vzdálenostech. To vše v rychlém tempu, aby mi neutekly mraky. Fotek musí být minimálně sto, takže to vyžaduje dlouhou koncentraci. Dost často se mi ale staválo, že ke mně během focení přišel kolemjdoucí a začal se mě vyptávat, co dělám. No a protože jsem nechtěl být nezdvořilý, odpověděl jsem mu, čímž jsem ale přerušil pravidelný interval focení a často také zapomněl, u jakého čísla jsem skončil, a musel jsem tak začít od začátku.

Děkujeme za rozhovor!

Ještě dodáme, že výsledné video je složeno ze 107 záběrů a 41 001 fotek. Víte vlastně, kolik fotografií vůbec obsahuje celý váš fotoarchiv? Pokud máte pocit, že se vám na disk vejdou další snímky a i vy si chcete zkusit vyrobit časosběrné video, spoustu tipů najdete v Michalově starším článku.

Poslední aktualizace 20. března 2015

94 0
Děkujeme! Nasdílejte prosím článek dál, ať se o něm dozví další lidé.
Jejda! Mrzí nás, že se vám článek nelíbil. Řeknete nám prosím proč?


Autor: Aja Voráčková

Aja je nadšený psavec, amatérský fotograf a vášnivý kulinář, což se projevuje i v jejích fotografiích. Fotí jak jídlo samotné, tak nejrůznější kulinářské a gastronomické akce, na nichž má nejraději spokojené a šťastné výrazy zúčastněných jedlíků.

Číst všechny články.

Komentáře