Archiv pro měsíc: 2 / 2016

  • Úvod

Jak fotografovat zmrzlý potok

V zimních měsících mrzne a je pochmurno. Ačkoliv různé fotografické scény vyžadují většinou dostatečnou intenzitu světla, u fotografování vodopádů a potoků může příliš světla i škodit. Zatažená obloha se tak může proměnit ve spojence, díky němuž vyfotíte zajímavé snímky.

Picasa končí, co teď?

Před několika dny Google oznámil, že Picasa končí. Vývoj Picasy byl zastaven již před několika lety, nyní se ale chystá její definitivní konec. A jestliže jste si Picasu oblíbili, co teď?

Pevný objektiv: Jedno ohnisko, řada výhod

Na trh se derou stále dokonalejší zoom objektivy a jejich nabídka pokrývá téměř každý myslitelný rozsah. Přesto jsou fotografové, kteří se bez zoomu obejdou. Je možné fotit jen jedním pevným objektivem a naprosto zapomenout na ostatní ohniskové délky? O co v tu chvíli přicházíme a co získáváme?

Vyrobte si skener na negativy z krabice od bot

Leží vám doma ve skříni spousta negativů, které byste si rádi prohlédli i v počítači a rozhodli se, jaké fotky stojí za to vyvolat? Pokud jsou pro vás skenery na negativy příliš drahé, řešení je jednoduché – vyrobte si jeden takový skener z krabice od bot. Je to levné, rychlé a prosté.

Přidejte do fotografie odlesk objektivu

V poslední době jsou odlesky objektivů a zejména jejich umělé přidávání, velmi populární. Odlesk může fotku oživit, dodat jí dynamiku nebo příběh. Ale zároveň jí to může uškodit. Ukážeme vám, jak odlesk do fotografie přidat a taky to, kde ho rozhodně nepoužívat.

Světlo ve fotografii: Bez světla není fotografie

Vnímání světla a dokonale zvládnutá práce s přirozeným i umělými zdroji světla je základním předpokladem pro kvalitní fotografii. Správným nasvícením pozvednete fotografie z šedého průměru, zatímco špatně nasvícený snímek, byť sebekrásnějšího motivu, diváky nezaujme.

Tři způsoby doostření nejen pro neostré fotky

Spousta lidí předpokládá, že na počítači se funkce pro doostření snímku použije ve chvíli, kdy je fotografie rozmazaná kvůli špatnému nafocení. To je samozřejmě pravda. Ale jsou i jiné, důležitější případy, kdy doostření použít. Dokonce byste ho měli používat prakticky u každého obrázku. Ptáte se proč? Přečtěte si náš článek.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.