Archiv pro měsíc: 11 / 2015

  • Úvod

Kdybychom nefotili a netočili, expedice mohla být o půlku kratší, říká Vojtěch Duchoslav, fotograf trabantů

Trabantí expedice Dana Přibáně vyrazila po Jižní Americe, Africe a Hedvábné stezce tentokrát napříč Tichomořím. Půl roku putování po Austrálii a Indonésii dokumentoval fotograf Vojtěch Duchoslav. Jaké to je fotit pro jednu z nejslavnějších českých expedic? Přečtěte si rozhovor s fotografem a prohlédněte si jeho nejlepší fotografie z půlroční cesty.

Uprav mi fotku: Vraťte barvy starým fotografiím

Opravit globální barevný posun způsobený chybným nastavením vyvážení bílé při pořízení digitální fotografie je v Zoner Photo Studiu otázka chvilky. Stačí určit neutrální barvu v obraze kapátka pro vyvážení bílé. Pokud ovšem budete opravovat naskenované fotografie, u kterých jsou barvy degradované působením času, budete muset sáhnout po náročnějších úpravách. Podívejme se proto v tomto článku na upravování takových snímků, na jejichž barvách se podepsal čas.

S černobílým náhledem za lepší kompozicí

Připadá vám nesmyslné používat ve fotoaparátu černobílý náhled místo barevného? Pak vězte, že právě díky černobílému náhledu se budete více soustředit na kompozici snímku a snáze si pak všimnete nedostatků. Chybu v kompozici tak můžete odstranit ještě na místě a nemusíte pak bědovat nad nepodařenou fotografií doma u počítače.

Kompozice: Hledejte rytmus pomocí opakujících se předmětů

Kompozičně efektní fotografie vznikají, pokud pozadí tvoří řada opakujících se předmětů. Fotografie tak obsahuje rytmus, který přerušíte vhodně umístěným hlavním motivem. Pokud ohlídáte, aby nebyl vidět konec řady předmětů tvořících rytmus, dodáte tak fotografii dojem nekonečna. Divák má pocit, že řada opakujících se předmětů nikdy neskončí.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.