Archiv pro měsíc: 9 / 2015

  • Úvod

Tuning fotoaparátu

Fotoaparáty jsou při prodeji připraveny k použití a lze s nimi hned po nabití bez problémů pořizovat snímky. Ale po čase zjistíte, že ne vše je ideální a pár detailů by bylo vhodné vylepšit. Podívejte se na pár tipů.

Kompozice: Udržení pozornosti na hlavním motivu fotografie

Při komponování obrazu máte několik možností, díky nimž snáze přivedete zrak diváka k hlavnímu motivu. Zároveň je ale také spousta způsobů, jak diváka nechtěně upoutat něčím jiným, než jste původně chtěli. Přečtěte si proto článek o tom, jak správně upoutat divákovu pozornost a jak ji udržet na hlavním motivu. Vaše snímky pak budou mít lepší a estetictější kompozici.

Levné makro se starými skly

Již dávno jsem chtěl vyřešit s co nejmenšími náklady, ale v rozumné kvalitě, výbavu pro focení makrosnímků, respektive detailů, protože jsem věděl, že jde o velice specifickou a náročnou kategorii fotografie. Objektem focení měly být především rostliny, kapky rosy na trávě, pavučiny a podobné motivy. Makroobjektiv na občasné využití byl poněkud drahá hračka, takže jsem zvažoval další možnosti a nakonec vše vyřešil k relativní spokojenosti. Pokud vás tedy zajímá, jak levně vyřešit vybavení pro občasné focení makra či detailů, najdete zde možná inspiraci.

Focení s vodní dýmkou: Zachyťte kouř fotoaparátem

Kouření vodní dýmky je už několik století velmi oblíbenou činností a výborným způsobem relaxace, i když má i svá negativa spojená se zdravotními riziky. O tom však nebude tento článek. V následujících několika řádcích se pokusím věnovat spíše její estetické funkci a zkusím naznačit, jakým způsobem lze efektivně kouř a atmosféru zachytit fotoaparátem. Ať už v umělém prostředí ateliéru, v přirozené atmosféře čajovny nebo jinde na akci.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.