Archiv pro měsíc: 8 / 2015

  • Úvod

Hloubka ostrosti v různých situacích

I pokud máte extrémně světelný objektiv, není ta nejmenší možná clona vždy tou nejlepší volbou, vždy se hodí trochu jiná hloubka ostrosti. Fotograf se setká se spoustou situací a podle nich musí volit optimální nastavení.

Patrik Sláma fotí místa, kde se stala vražda: Pocity tísně mě často skoro přidusí

Patrik Sláma fotografuje pražská místa, na kterých se v minulosti stala vražda. Pozoruhodné fotografie ze série Zmizelé výkřiky vznikají vždy v ten samý den v roce a v tu samou hodinu, kdy ke zločinu došlo. Sláma fotografiemi upozorňuje na samozřejmost, s jakou se vracíme domů, aniž bychom tušili, co se na místech, která považujeme za všední, mohlo v minulosti odehrát.

Uprav mi fotku: Přepaly v červené barvě

Jedním z častých problémů u barevné digitální fotografie je ztráta kresby u červených předmětů. Snímače digitálních fotoaparátů jsou na červenou barvu citlivější než na zbylé dvě barvy (modrou a zelenou) a vlivem přeexpozice červeného kanálu může dojít ke ztrátě kresby v červených objektech. V tomto článku si ukážeme, jak pomocí Zoner Photo Studia obnovit kresbu červených předmětů.

Ochraňte fotoaparát při fotografování v dešti

Nejen za slunečných dní lze pořídit skvělé fotografie. I déšť může být pro milovníky focení dobrý přítel, ale je potřeba dávat pozor na to, aby se nezměnil ve špatného pána. Pokud se vám dostane voda do fotoaparátu, oprava se prodraží. Přečtěte si proto pár tipů na to, jak překonat úskalí deště a jak ochránit fotoaparát před vodou.

Úprava High Key pro zdůraznění jemnosti

Černobílé fotografie jsou pořád v kurzu, i u profesionálních fotografů. V minulém článku jsme si ukázali, jak převést fotografii do černobílé pomocí různých způsobů. Tentokrát se podíváme na to, jak se vytváří takzvané High Key fotografie, které se používají ke zvýraznění jemnosti a dokonalosti.

Obrazové formáty v digitální fotografii

Ve fotografii se pracuje s rastrovou grafikou, která má jistá omezení oproti vektorové grafice. V čem se liší vektorové a rastrové zobrazení? Jaké obrazové formáty používá rastrová grafika v digitální fotografii? A proč je lepší fotit raději do bezztrátového formátu RAW než do JPEGu? Odpovědi najdete v našem článku.

Fotografování v cizích zemích: Maroko

Letos jsem na dovolenou vyrazil do Maroka. Muslimská země ležící na severozápadě Afriky je ze všech severoafrických zemí nejbezpečnější. I přesto tam narazíte na spoustu lidí, kteří nebudou rádi, že se v jejich blízkosti touláte s fotoaparátem, případně po vás budou chtít peníze za fotku. Čeho si všímat a na co si dát pozor při fotografování v cizích zemích?

Vytvořte si nouzový stativ z pytlíku

Určitě znáte tu situaci, kdy chcete vyfotit hezký snímek, ale potřebujete k tomu stativ. Jenže ho jako naschvál nemáte zrovna u sebe. Co teď? Improvizujte. Jednoduchý a spolehlivý stativ můžete nouzově vytvořit z něčeho, co je lehce dostupné – třeba z pytlíku s fazolemi, takzvaného „beanbagu“.

Kompozice: Vyplňte obrazový rám

Umocněte kompozici fotografie tím, že vyplníte hlavním motivem celý obrazový rám. Někdy bude potřeba použít zoom nebo objektiv s delším ohniskem, někdy budete muset přistoupit blíž, ale snímky pak budou promlouvat silněji a divákovi bude jasné, na co se dívá.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.