Archiv pro měsíc: 8 / 2013

  • Úvod

Jak fotografovat momentky

Reportážní fotografie, tedy fotografování lidí v průběhu nejrůznějších událostí, je výzvou snad pro každého, kdo to myslí s focením vážně. Nejeden zapálený fotograf by se rád stal mistrem v umění zachytit „rozhodující okamžik“, který nadchne nejen autora samotného, ale později při pohledu na snímek i nezávislého diváka.

Uprav mi fotku: Jak sestrojit panorámata v ZPS

Vytváření panoramatických pohledů je v digitální fotografii stále populární. Zatímco pečlivá příprava, výběr lokality, nutné příslušenství, jsou součástí pořizování podkladů, spojování dílčích snímků v jednu fotografii pak patří do části softwarové. Tentokrát jsme se díky čtenářským fotografiím podívali právě na to, jak se pustit do skládání panorámat.

Svěrák, pardon, stativ pro lenochy

Po svém návratu z cest jsem se dal do prohledávání a uklízení krabic s nejrůznějším vybavením ze sklepa. V jedné z těchto krabic, na které bylo černou fixou napsáno „Foto“, jsem znovuobjevil jeden z nejmenších a nejkurióznějších stativů, jaké jsem kdy viděl.

Makrofotografie s kompaktem

Přestože profesionálové používají digitální zrcadlovky se speciálními makroobjektivy za často vysoké pořizovací ceny, základní focení makra si můžete vyzkoušet s lecjakým kompaktem. Stačí v režimu snímání nastavit variantu „makro“. Právě na takové fotografie se tentokrát zaměříme.

Výhody externích blesků na foťáku i mimo něj

Většina fotoaparátů má vestavěný blesk. Daleko větší efekty lze ale dělat s blesky externími, zvlášť když je umístíte do větší vzdálenosti od samotného přístroje. Toto řešení už ale vyžaduje odpovědi na řadu otázek, např. jak v takových případech vlastně vydávat pokyn pro odpálení.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.