9 chyb při fotografování na cestách

Fotografování a cestování bychom téměř mohli označit jako dva konce jednoho provazu. Nemusí spolu být nutně svázané na uzel, ale oddělit je přesto nemůžete. Jakých nejčastějších chyb se jako fotograf na cestách můžete dopustit? 

Cestovatel s fotoaparátem nebo fotograf na cestách. Ať už si budete říkat jakkoliv, vždy se vám do cesty mohou připlést překážky, které vám mohou zabránit v pořízení jedinečných snímků. Pojďme se na ně podívat.

Barcelona, Španělsko, 2008.

1) Zapomenutí důležitého vybavení doma

Většina z fotografů asi nebude řešit, zda doma nezůstal nějaký kus techniky. Ať už vyzbrojeni pouze kompaktem bez jakéhokoliv příslušenství nebo zrcadlovkou s řadou objektivů pečlivě nachystaných ve fotobatohu – často jsme připraveni hned vyrazit. Kontrola vybavení se však vyplatí všem. Přeci jen můžete najednou zjistit, že bude třeba dokoupit čistící hadříky nebo vyměnit poškrábaný fotografický filtr za nový.

Takže: Je paměťová karta ve fotoaparátu? Akumulátor také? Náhradní baterky a karty na svých místech? Jaké objektivy se mi vyplatí tentokrát brát? Budu pryč dlouho – mám přibalit databanku? Stativ ano nebo ne? Je na stativu destička? A co fotografické filtry? Budu potřebovat externí blesk? A jaký mám vlastně limit na příruční zavazadlo do letadla?

Hlavně nic nezapomenout… nebo ano?

2) Přehnaná výbava

Kolik objektivů máš, tolikrát jsi člověkem. Opravdu? S předchozím bodem souvisí i to, zda jste to s výbavou nepřehnali. K čemu s sebou budete tahat pětici objektivů, když budete týden šlapat po horách a nebude čas na jejich neustálou výměnu?

Už třeba jen proto, že byste zdržovali ostatní členy výpravy. Nebo, když budete mít více ohnisek, která se budou vzájemně překrývat. Něco jiného je mít vše nachystané v ateliéru, než v cestovním zavazadle. Volba techniky je pochopitelně na každém z vás – ovšem především na cestách se vyplatí přemýšlet nad tím, zda místo několika různých objektivů nepřibalit jeden ultrazoom apod.

Pozn.: Na druhou stranu – osobně bych asi neměl o omezování se ve fotografické výbavě příliš povídat, když si vzpomenu na svůj podzimní článek o tom, jak jsem se balil na cestu do Asie. (Ovšem, i po osmi měsících jsem stále ještě na cestách.)

3) Fotoaparát na hotelovém pokoji

Jednou z chyb bývá i ponechání přístroje na hotelu. Najednou se totiž přistihnete, že se před vámi objevila scéna, kterou by stálo za to zachytit, ale nemáte čím. Než byste zaběhli pro fotoaparát a zpět, vše už bude nenávratně pryč. Za nás tedy: mějte po ruce vždy alespoň nějaký fotoaparát (a je jedno, jestli to bude zrcadlovka, kompakt nebo třeba mobilní telefon).

Ostrov Skye, Skotsko, 2010.

4) Nedostatek odpočinku

Jestliže se jedná o vaši dovolenou, nikoliv pracovní cestu za focením, nic vás nenutí fotografovat bez přestávky. Mírně si tentokrát protiřečíme s předchozím příspěvkem, ale určitě se shodneme, že odpočinek je třeba.

Fotíte-li dva týdny v kuse, pak můžete lehce ztratit zájem vůbec fotoaparát vytahovat. Nemluvě o celkové únavě. Jedna z našich rad tedy zní: Dopřejte si den odpočinku od fotografování a dívejte se na svět pouze vlastníma očima. Klidně přemýšlejte o okolních scénách a o tom, jak byste je nafotografovali. Pomůže to vašemu fotografickému vidění světa.

Záliv Ha Long, Vietnam, 2011.

5) Vybité baterie

Jste-li na cestách delší dobu bez možnosti dobít akumulátor, zvažte přikoupení jednoho náhradního. Případně dobíjejte všude tam, kde se dostanete k elektřině i bez ohledu na to, zda zrovna máte ještě polovinu kapacity na focení či nikoliv.

6) Fotografické výmluvy

Vzpomenete si ještě na největší fotografovu lež, o které jsme psali ke konci minulého roku? Ne? Pak si ji připomeňte: Vyfotím to cestou zpět. Žádné cestou zpět neexistuje. A když už jsme u toho, tak nedávno jsme zmínili ještě několik fotografických leností, kterých byste se měli vyvarovat i na cestách.

NP Šumava, 2009.

7) Neznalost cizího prostředí

Fotografování na cestách nemusí být spjato výhradně s cestováním do dálek. Jestliže se však budete nacházet ve zcela odlišném kulturním prostředí, měli byste se o dané zemi a zvycích dozvědět dopředu. Předejdete tak nechtěným přehmatům, které mohou zkazit i možnost vůbec pořídit snímek. Dbejte také na různé zákazy fotografování či používání blesku. Za nepříjemnosti nebo dokonce případné pokuty riskovat skutečně nestojí.

8) Nabídnutá příležitost

To, že se krade nejen u nás, ale všude, by zřejmě nebylo nutné připomínat. Nebo jsem si to myslel alespoň do té doby, než mi jeden šikovný kapsář v Číně dokázal otevřít zip na pouzdře od objektivu tak šikovně, že jsem to vůbec nepostřehl. Neukazujte tedy zbytečně drahou výbavu a nepolevujte v ostražitosti. Také s přehnanou opatrností na sebe lehce můžete upoutat pozornost.

Záliv Ha Long, Vietnam, 2011.

9) Dovolená s fotoaparátem

Jakákoli cesta, dovolená nebo prázdniny nejsou o tom, že budete pouze fotografovat. Mé osobní doporučení nakonec tedy nezbytně musí být: Neprožijte celou dovolenou jen skrz hledáček fotoaparátu. Myslete na své spolucestovatele a to, že s vámi chtějí sdílet zážitky z cest, tady a teď. Užívejte si nejen fotografických příležitostí, ale všeho, co cestování přináší.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.

AutorTomáš Slavíček

Téměř sedm let pracoval pro fotografický časopis DIGIfoto. Nyní se na volné noze živí psaním, focením, učením a propojováním textu s obrazem. Stále u něj platí, že potřebuje za svou prací vidět nějaký vizuální výsledek, byť by to měl být virtuální obraz prohlížený pouze na monitoru počítače.

Komentáře (0)

Zatím zde není žádný komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *