Archiv pro měsíc: 7 / 2015

  • Úvod

Jak na převod do černobílé: Pohrajte si s odstíny šedi

Přestože žijeme v digitální době, černobílá fotografie vychází z analogového filmu. Dnešní „černobílé“ fotografie však nejsou ve skutečnosti černobílé. Jsou to jen odbarvené digitální snímky, které jsou navíc šedivé a nekontrastní. V tomto článku si proto ukážeme, jak pomocí Zoner Photo Studia vytvořit co nejlepší digitální černobílou fotografii.

Využijte nebe k lepším fotkám

Divadlo v atmosféře člověka uchvacuje. Pohledy na krajinu a na město často dokresluje právě obloha. Západ a východ slunce, bouřkové mraky, duha. Okamžiky, které se nemusí už opakovat. Nepropásněte šanci na dobrou fotku a naučte se ze scény kolem vyžit fotograficky co nejvíc.

Kompozice: Vhodné umístění hlavního motivu

Aby byly vaše fotografie líbivější, při komponování snímku byste vedle dalších základních kompozičních pravidel měli dbát i na správné umístění hlavního motivu. O každé scéně přemýšlejte ještě před tím, než zmáčknete spoušť - vyhnete se tak třeba tomu, že se předměty v obraze budou dotýkat nebo že pozadí bude moc rušivé. Čím lépe hlavní motiv umístíte, tím lépe pak na fotografii vynikne.

Manuál fotobankéře: 10 tipů na úspěch ve fotobankách

Fotíte a už se vám alespoň jednou v životě vkradla do mysli myšlenka zkusit své fotografie prodat ve fotobance? Přemýšlíte, co je pro takovou práci důležité? Připravili jsme pro vás souhrn toho nejdůležitějšího, na co je dobré myslet a co musíte zvážit, než začnete takový projekt realizovat.

Hrátky s mraky: Úprava oblohy ve třech rychlých krocích

Obloha je jeden z nejzajímavějších a nejvděčnějších fotografických objektů. Pokaždé se na ní objeví něco nového – jedinečný západ slunce, nadýchané obláčky nebo bouřkové mraky a blesky. Vždycky je na co se dívat a vždycky je co fotit. Dokonce i úprava oblohy v počítači je zábava. Buďte kreativní a vyzkoušejte si v Zoner Photo Studiu upravit třeba letní červánkové nebe.

Fotografování lidových slavností

Lidové slavnosti. Jedni je zbožňují, druhé vůbec nezajímají. Tak či onak, na lidových slavnostech se odehrává spousta zajímavých momentů, které stojí za to zdokumentovat. Na dvě lidové slavnosti vyrazil fotit i náš redaktor. Podívejte se na jeho reportáž z Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici a Horňáckých slavností ve Velké nad Veličkou. Třeba pak také dostanete chuť vyrazit fotit lidové slavnosti i vy.

Zoner Press vyprodává starší příručky ZPS

Pokud používáte starší verzi Zoner Photo Studia a rádi byste se v ní zdokonalili nebo objevili nové postupy, máme pro vás tip: Zoner Press, nakladatelství společnosti ZONER software, právě vyprodává poslední kusy příruček starších verzí Zoner Photo Studia.

Jak na fotografování siluet

Siluety. Efektní fotografie, u nichž je hlavní objekt jen v náznaku. Přesto – anebo právě proto – jsou oblíbené a hned na sebe strhnou pozornost. Podívejte se na pár inspirativních snímků a tipů, jak takové fotky ještě vylepšit.

Fotografování s externím bleskem pod vodou

Na magazínu Milujeme fotografii najdete řádu článků týkajících se tipů a rad na focení s externím bleskem. V málokterém ale najdete zmínku o focení s bleskem pod vodní hladinou. Sám jsem si takové focení nedávno vyzkoušel a rád bych se s vámi po o tento zážitek podělil.

Fotografujte portréty i na přímém slunci

Letní měsíce znamenají více slunce, což znamená ostré a přímé světlo – jedno z nejnepříjemnějších světel na fotografování vůbec. Co dělat v případech, kdy prostě fotografovat potřebujete, ale slunce je proti vám a vy nemáte ani blesk na vyvážení? Jak jednoduše a elegantně vyřešit tento problém, si ukážeme v tomto článku.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.