Archiv pro měsíc: 5 / 2015

  • Úvod

Proč si nepořídit nový foťák kvůli megapixelům navíc

„Už by to po tolika letech chtělo změnu!“ Říkáte si podobnou větu při pohledu na svůj starší fotoaparát? Nebo už rovnou projíždíte stránky obchodů a vybíráte, za co utratíte další výplatu nebo rovnou dvě? Na chvíli se zastavte a přečtěte si důvody, proč není dobré přistoupit na hru o velkých číslech...

Pronikněte do tajů expozice: Rozdíl mezi technicky správnou a kreativní expozicí

Pokud při fotografování spoléháte na automatiku fotoaparátu nebo se v manuálním režimu řídíte doporučením vestavěného expozimetru, ve většině situací pořídíte technicky správně exponované snímky. Tím se ale mnohdy ochudíte o nečekané a zajímavé fotografie, které by mohly vzniknout díky kreativní práci s expozicí. Nebojte se opustit bezpečnou zónu průměrně exponovaných snímků a zkuste se svojí tvorbou kreativně vyjádřit.

Jak na svůj první fotoaparát

Držíte v ruce svůj první fotoaparát a o fotografování toho moc nevíte? Pravděpodobně jde o malý digitální kompakt, nebo rovnou o zrcadlovku. Každopádně ale zřejmě nevíte, kudy kam. Přečtěte si proto naše tipy pro začátečníky a naučte se s fotoaparátem správně zacházet.

Poprvé v ateliéru

Fotografování v ateliéru jsem se vždycky trochu bála, i já jsem se tam ale najednou nedávno ocitla. Jaké to bylo? A co bych vám doporučila, pokud vás to láká také? Čtěte dál.

Dejte svým portrétům hollywoodský kontrast

Filmové záběry jsou v posledních letech velice zajímavě upraveny, což je vidět zejména u válečných filmů, jako například Zachraňte vojína Ryana, FURY, nebo u seriálu Bratrstvo neohrožených. Kontrast a desaturace dodávají atmosféru celému filmu. Jak se dá podobná úprava nanést i na fotografie, si ukážeme v následujícím článku.

Proč zoomovat při focení portrétů aneb co je to portrétní objektiv

Začátečníci se při nastavení fotoaparátu potýkají se spoustou problémů. Proto pak vznikají situace, kdy vytáhnou fotoaparát nebo mobil a bez přemýšlení rychle pořídí fotku. Jenže při focení portrétů to není úplně dobrý nápad – obličej může být zdeformovaný. Jak vypadají portrétní fotografie pořízené z různých ohniskových vzdáleností? A jak postupovat, abychom se vyhnuli základním chybám? Poradí následující článek.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.