Archiv pro měsíc: 3 / 2015

  • Úvod

Pronikněte do tajů expozice: Měření expozice

Expozimetry zabudované v digitálních fotoaparátech odvádějí ve většině případů dobrou práci a samotné fotografování vám velice usnadní. V některých složitějších podmínkách se ovšem nechají lehce zmást. Pro přesné měření expozice je proto možné buď použít pomůcky, které pomohou expozimetrům ve fotoaparátu s určením expozice, anebo raději externí expozimetry, které měří skutečné množství světla na scéně.

Jak najít dobré místo k fotografování

Pokud máte náladu na krajinářské fotografie nebo berete modelku do exteriéru, je dobré předem vědět, kde najdete vhodné prostředí. Dobré místo na focení se dá vytipovat i podle mapy. Poradíme vám, jak z turistických map vyčíst, kde by mohlo být ideální prostředí pro hezkou fotku.

Ovládněte barvy fotografie: Vyvážení bílé

Zatímco lidské oko se dokáže přizpůsobit změnám světelných zdrojů, fotoaparát je v tomto ohledu nedokonalý. Proto mu musíme ukázat, že jeho barevné podání scény je jiné než ve skutečnosti. K tomu můžeme využít režimy fotoaparátu nebo automatické vyvážení bílé. V následujícím článku si ukážeme, jak nastavit barvy scény tak, aby odpovídaly realitě.

Projekt 365 fotek aneb můj fotografický deník

„Moc jsem toho loni nenafotil. Vlastně spíš nic než moc. Těch pár fotek z dovolené jsem pořád ještě neupravil a asi už ani nikdy neupravím. Ale mám pár momentek z večírků…“ vyčítal jsem si na začátku loňského roku. Můj posun se rovnal nule. Nebo se spíš přibližoval záporným hodnotám. A tak jsem se rozhodl, že to další rok udělám jinak.

Květy jara na jihu Moravy a Vysočině

Zatímco na horách se bude ještě nějakou dobu lyžovat, v nížinách se jaro už začíná hlásit o slovo. Tady u nás – na jihu – přichází jaro do přírody ještě o něco dříve, takže pokud nechcete dobu prvních květů propásnout, je nejvyšší čas začít chystat se na cestu. Máte-li sbaleno, rád bych vás zavedl k nám jižní Moravu a také na nedalekou Vysočinu, na některé známé i méně známé botanické lokality, abyste si také mohli těchto poslů jara užít.

Zaostřeno na jarní květy

Každým rokem, když teplé paprsky slunce začnou probouzet přírodu ze zimního spánku, se nemohu dočkat, až se opět vydám do jarní přírody za prvními květy. Na kole nebo pěšky, ale hlavně s fotoaparátem, vyrážím na více i méně známé botanické lokality, kde je možné se s těmito posly jara setkat. Než se také vydáte fotit jarní přírodu, pojďme se nejprve společně podívat na techniku fotografování květů a na to, co s sebou přibalit do batohu.

Pronikněte do tajů expozice: Citlivost ISO

V článku o expozičním trojúhelníku jsme se seznámili s tím, jak se navzájem ovlivňují základní expoziční parametry: clona objektivu, čas závěrky a citlivost ISO. Prvními dvěma parametry (clonou a časem) jsme se podrobněji zabývali v článku o nastavení expozice. Tentokrát se zaměříme na třetí expoziční parametr – citlivost ISO.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.