Archiv pro měsíc: 2 / 2015

  • Úvod

10 tipů, jak se stát při fotografování neviditelným

Neviditelnost není jen výsadou některých komiksových superhrdinů. Touto schopností by měl částečně vládnout i každý dobrý fotograf. Zbytečně na sebe neupozorňovat, snažit se být pro ostatní neviditelný, splynout s okolím – to jsou zásadní klíče k úspěchu pro většinu fotografů. Především pokud se zaměřujete na street fotografii, reportáž nebo fotíte události, oslavy či svatby.

Uprav mi fotku: Vraťte sněhu bílou barvu

Vraťte na zimních snímcích bílou barvu sněhu a opravte chybnou expozici, stejně jako jsme to provedli my na snímku, který nám zaslal Jiří Šrámek. Fotografování jednolité světlé plochy dokáže automatiku fotoaparátu značně potrápit a nepoužijete- li správný scénický režim nebo neprovedete ruční korekci naměřených expozičních parametrů, obdržíte podexponovaný snímek s výrazným barevným posunem k modré barvě. Fotografii lze velmi jednoduše opravit v programu Zoner Photo Studio.

Pronikněte do tajů expozice: Expoziční trojúhelník

V článku o nastavení expozice jste se seznámili se základními expozičními parametry – clonou a časem závěrky. Nastavení těchto dvou parametrů přímo ovlivňuje množství světla, které dopadne na digitální snímač fotoaparátu. K dosažení správné expozice vede vždy několik kombinací nastavení času závěrky a clony objektivu. To, kterou kombinaci zvolíte, bude záležet na vašem tvůrčím záměru. Vztah mezi clonou, časem a také třetím expozičním parametrem, kterým je citlivost ISO, je vyjádřen takzvaným expozičním trojúhelníkem.

5 tipů, jak vyfotit nahý portrét

Nahý portrét – v angličtině naked portrait – můžete často vidět na reklamních plochách různých společností. Využívá se taky na soutěžích krásy, ale i k prezentaci make-upu, účesů a nejrůznějších kosmetických produktů. Víte, jak takový portrét správně vyfotografovat a čemu se naopak vyhnout?

Co je to expozice a jak ovlivňuje výslednou fotografii

Už jste určitě zaslechli slovo expozice, možná si ale nejste jisti, co znamená. Úspěšná fotografie závisí na mnoha věcech – například na dobrých světelných podmínkách při focení. Významný vliv na celkový vzhled fotografie má ovšem také správné nastavení fotoaparátu, zejména třech expozičních parametrů – času, clony a citlivosti ISO. Fotograf musí zvolit takové hodnoty, které nejen zajistí správnou expozici (to, jak je fotografie tmavá či světlá), ale zároveň mu pomohou vyjádřit jeho záměr. Nastavení parametrů totiž ovlivňuje, jak bude na fotografii zaznamenán prostor a čas.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.