Archiv pro měsíc: 1 / 2015

  • Úvod

Z čeho se skládá fotografie? Seznamte se se základními prvky fotografického obrazu

Fotografování může být i něco víc než pouhé cvakání spouští. Má svá pravidla a svou teorii. Seznamte se se základními vyjadřovacími prostředky fotografie a zjistěte, jaký je rozdíl mezi fotografií (fotografickým obrazem) a pouhým záznamem reality prostřednictvím fotoaparátu. Fotografie má obsahovat čitelný motiv, k jehož tvůrčímu vyjádření je potřeba důsledně pracovat se světlem, kompozicí a perspektivou.

Nekontrastní úpravy v programu Zoner Photo Studio

Porušování fotografických pravidel vyneslo mnoho fotografů nahoru. Pravdou je však i to, že je potřeba tato pravidla ovládat a teprve potom je můžete porušovat. V tomto článku vám přinášíme tip na to, jak porušená fotografická pravidla upravovat. Kromě toho má Zoner Photo Studio 17 velice zajímavý modul pro RAW úpravy, který při úpravě využijete.

Inspirativní krajiny v protisvětle

Světlo je základem fotografie. Proto si také fotografové navzájem přejí „dobré světlo“. Jenže jaké je dobré světlo? Zvláště v krajinářské fotografii neexistuje jednoznačná odpověď. Z technického hlediska se patrně nejsnáze fotí, když slunce osvětluje objekt či výhled do krajiny přímo před fotografem za plného svitu. Někdo má však raději nepřímé světlo a zamlžené snímky. Mnozí krajináři nedají dopustit na ranní a večerní snímky, když se slunce nachází nízko nad horizontem a dává možnost experimentovat s různými úhly světla. A právě tehdy mohou vzniknout i záběry, při jejichž pořízení se slunce nachází proti objektivu, ať již mimo záběr nebo dokonce přímo v něm.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.