Archiv pro měsíc: 6 / 2014

  • Úvod

Kam kráčíš, fotografe?

Ptali jste se někdy sami sebe, čeho byste ve fotografii chtěli dosáhnout? Osobně jsem přesvědčen, že tato otázka je pro každého fotografa klíčová. Jak velkou příčku ve fotografii budu chtít přeskočit? Mezi které velikány chci jednou patřit? Nebo mi budou stačit základy kompozice spolu s focením ‚do šuplíku‘?

Fotografie k nakousnutí

Fotografování jídla patří mezi velmi specifické fotografické disciplíny. Jako hladový fotograf se nejvíce těšíte na to, až bude „odfoceno“. Nejprve ale musíte odvést kvalitní práci. Ta se pak snadno pozná podle toho, zda divákovy chuťové pohárky zůstanou při pohledu na výsledný snímek lhostejné, či naopak.

Freelensing aneb tilt-shift pro každého

Když vás omrzí normální focení, můžete se pustit do nejrůznějších kousků. Například zkusit zachytit okolní svět s objektivem v levé ruce, volně odsazeným pár milimetrů od fotoaparátu. Díky možnosti jej natáčet do stran je snadné měnit rovinu ostrosti a vyvolat tak neobvyklé efekty.

Používejte polarizační filtr

Jestliže často fotíte krajiny, je polarizační filtr jedním z důležitých doplňků, jehož efekt se na fotografiích okamžitě projeví. Následující řádky vám objasní, na jakém principu funguje a co od něj můžete očekávat. Hodí se totiž nejen na fotografování krajin.

2. Brněnský FotoMaraton

Zoner navazuje na loňský úspěch brněnského FotoMaratonu, a pořádá tak již podruhé populární akci pro fotografy všech pokročilostí, tentokrát pod patronátem brněnského fotografa Michala Bartoše.

5 tipů na fotografování stromů

Fotografování krajiny je jen pro ty, co „maj zits flajš“. Věta, kterou jsem slýchal velmi často jako začínající fotograf. Nejspíš na tom něco bude a také následující článek na konci konstatuje, že štěstí přeje připraveným. Mnohému tedy určitě lze jít naproti.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.